Taping

  • cure tape kinesio taping

Taping
Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar zijn daarnaast ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Heb je bijvoorbeeld een achillespees-, knie- of enkelblessure, dan kun je regulier ingetapet worden maar dan ben je meteen je bewegingsvrijheid kwijt. Met CureTape kun je met blessure redelijkerwijs door blijven bewegen c.q sporten.

CureTape (kinesiotape) is een elastische katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag die ook nog ventileert. De tape is tot 140% rekbaar, wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid.

De liftende werking die de tape op de huid heeft zorgt ervoor dat de bloedcirculatie wordt verbeterd en de lymfe-afvoer wordt bevorderd. De druk op zenuwen wordt hierdoor minder, en dit resulteert vervolgens in pijnvermindering. Zo kan de tape langere tijd achter elkaar gedragen worden. Op deze manier is een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Meer toepassingen:

  • Spiertechniek: alle soorten spierblessures
  • Ligament techniek: o.a artrose vingergewrichtjes, achillespees
  • Specifieke technieken: o.a triggerpoints, hyperextensie remmen, bursitus en enorme blauwe plekken tapen.
  • Toepassingen: Tennis/golferselleboog, COPD, hooikoorts, nekklachten, hoofdpijn, bekkeninstabiliteit, hallux valgus, reuma, hielspoor, Osgood-Schlatter, spierrupuur, artrose, rugklachten, mastopathie, menstruatiepijnen, frozen shoulder, schouderklachten en nog vele andere ongemakken.

Uitgelicht: toepassing bij hooikoorts

“Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij iemand die last heeft van hooikoorts reageert het lichaam heel heftig. Het afweermechanisme reageert sterk waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren hetgeen een reeks van klachten veroorzaakt zoals een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige- of traanogen. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn vaak gehoorde problemen. Het komt soms voor dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij iemand met hooikoorts.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?
Net zoals door een bindweefselmassage invloed kan worden uitgeoefend op segmentale relaties binnen het lichaam, heeft een behandeling met CureTape® ook effect op de segmentale structuren met als voordeel dat tapen een 24- uurs behandelmethode is.

Bij de behandelmethode voor tapen bij hooikoorts-patiënten verloopt de uitwerking van de kinesiotape via de segmentale* relatie van de huid (waarover de tape wordt aangelegd) met de pleurae, bronchiën en longen. Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken). Bij chronische klachten kan de tape opnieuw gezet worden.

*) De term ‘segmentale relatie’ betekent dat er een relatie en interactie bestaat tussen ingewanden, huid, spier- en skeletstelsel.

BRON: fysiotape.nl